Over Wijko

Ambachtelijke Nederlandse sauzen sinds 1958, om maaltijden mee te verrijken.

Wijko

Wijko is sinds 1958 beroemd om de overheerlijke satésaus. Al meer dan vijftig jaar maken we gebruik van het onovertroffen recept dat Nico Weijsenfeld in 1958 bedacht en dat nooit veranderd is. Een saus met een heel eigen pindasmaak en een mooie balans tussen pittig, zuur en zoet. Want zoals Nico altijd zei: “de juiste verhouding zuur en zoet maakt een product goed.” Maar Wijko is meer dan alleen satésaus. 

Hoe het begon

Nico Weijsenfeld besloot op jonge leeftijd: ik word kok. Zo gezegd, zo gedaan. Hij maakte furore bij roemruchte restaurants en bracht gasten in vervoering met zijn heerlijke creaties. Al snel maakte Nico ook naam in het melangeren van specerijen en kruiden. Daar kwamen bijzondere producten uit voort. Zoals de smaakmaker Talmo. Nico raakte hierover aan de praat met Hendrik Koopman, verkoper van zuurwaren. Als gevolg bedachten de heren een commercieel plan. Wijko was geboren. 

Als jonge jongen in de jaren twintig was Nico al gefascineerd door de Indonesiërs die op straat gebrande en gezoete pinda's verkochten. Tijdens zijn werk als chef-kok in de jaren vijftig leerde hij de geheimen van de Indonesische keuken kennen. In diezelfde tijd ontstonden in Nederland voorzichtig de eerste Indonesische eethuisjes. De Oosterse keuken raakte qua populariteit in de jaren zestig in een versnelling. Het is dus geen wonder dat Wijko begon met de ontwikkeling van satésaus. 

Meer dan alleen satésaus

Nico besteedde zijn bijna grenzeloze creativiteit en liefde voor het vak bijna 24 uur per dag aan Wijko. Elke nieuwe specerijenmelange of nieuwe saus werd vervolgens uitvoerig getest. En aan alle koks aan wie Hendrik de producten leverde, werd gevraagd om ervaringen, suggesties en recepten. Deze combinatie van een begenadigde chef-kok en een sympathieke en slimme verkoper was een zeer succesvolle combinatie. 

Door de snelle groei van het bedrijf werd de familiekeuken te klein en vond er al snel een verhuizing plaats naar een bedrijfspand met woonhuis. In 1972 werd het eerste eigen pand gebouwd, dat al binnen vijf jaar dubbel zo groot moest worden. Dat bleef zo maar doorgaan en er zouden nog vele uitbreidingen en verbouwingen volgen. In meer dan vijftig jaar heeft Wijko zelf trends gezet en slim ingespeeld op wat er in de Nederlandse thuis- en horecamarkt gebeurde. 

Elke dag een fijne dag

Ons roemrijke verleden biedt voor u daarom ook wél een garantie voor de toekomst: als geen ander weten we dat alleen smaak telt. Daarom zal Wijko er ook de komende vijftig jaar alles aan doen om van elke dag in uw bedrijf een fijne dag te maken!

 

Bekijk hier onze producten